Categories
Будителство Игрите на ума Консултиране

Игрите на Ума. Проблеми и Решения.

Едно от нещата, които правя на консултациите, е това, че помагам на хората точно да определят своите проблеми. Това наистина е голям проблем – точното определяне.

Човек ходи понякога десетилетия с някакъв проблем и не може точно да го определи какъв е, що е. А му пречи, покой не му дава. Отстрани се вижда, а човек не го вижда. Проблема пречи и на човека, и на хората около него.

Както е известно, колкото по-точна е диагнозата, толкова по-точно, бързо и ефективно е лечението.

Та, на това ниво – определянето – отива голяма част от времето. Защото има един огромен проблем на този път – умът, егото, стои на стража и не позволява на човек да види от какво точно страда. И всячески отрича, спори, сърди се, напада…

А не позволявайки му да види собствения му проблем, не му позволява и да го реши. Омагьосан кръг.

Затова се изисква време, в което трябва с подходящи метафори, образи, ключове, фрази, подходи, техники, умът да бъде успокоен, усмирен, изключен, заобиколен, за да може да се разговаря директно с човека, без посредничеството на паразитната за човешкия организъм структура – умът.

Трябва време!

Събират проблеми, култивират ги десетилетия, а после искат бързо… 🙂

И понякога наистина става по-бързо, ако човек е много мотивиран, но най-често нещата стават бавно. При всеки е индивидуално и зависи от много неща, много често напълно непредсказуеми. Примерно това, че човек намира в себе си някакъв голям проблем, който му е пречил цял живот, човек, тоест умът понякога реагира що-годе адекватно и позволява на човек да започне да се труди по отстраняването му, а за някаква дреболия точно обратното – хваща се в мъртва хватка и доказва до дупка, че е прав.

Странна работа е това нещо егото и никога не знаеш откъде ще изскочи, каква глупост ще защитава.

Процента на определяне на проблема, до който стига в процеса човек, е процента на решаване. Човек вижда проблема си на 50% – значи на 50% ще го реши. А ако умът му позволи, ще го види на 100% и на 100% ще го реши.

В ежедневието умът властва и не позволява на човек сам да достигне до проблемите, защото това означава елиминиране на убежденията, които яростно пази умът. Намирането на слаби места в неговите убеждения означава срам и позор за него и неговата работа, а когато това стане системно, то той губи власт и човек в един момент го уволнява за професионална непригодност.

От това най-много се страхува умът, егото. Да бъде хванат какви игри играе с нас, с нашето съзнание, и да му бъде показана входната врата. Но това е единствения начин човек да вземе живота в ръцете си и да започне сам да установява правилата в него, без участието на паразитната посредническа програма под наименование Ум, Его.

За да може човек добре да види проблема си в голям процент, а вследствие и игрите на ума си, егото си, е нужна помощ отстрани. Опитен водач, който ще наставлява човека да забележи грешките в съжденията си, а оттам и манипулациите на ума, как крие тези грешки, придавайки им друг отенък, за да не бъдат забелязани, а съответно – той разкрит.

И за да стават тези неща ефективно и правилно, нашите древни предци са се постарали да измислят техники за диагностиката, определянето и справянето с проблемите. Всичко е в нашите традиции, мъдро и старо, колкото света.

Така че, хора с проблеми, заповядайте да ги определим, а после и да ги решите!

Първата стъпка е признанието пред самия себе си, че има нещо, което пречи.

На тази първа стъпка зациклят над 90% от хората, а по-точно техните умове. Които не искат човек да намери техните грешки, да засече техните игри.

Затова, бъдете над хитростите на ума. Доведете ума си при мен просто на кафе, да го похвалим какъв невероятен, добре отхранен, грижовно гледан ум е. 🙂

А после да го сложим да си полегне, да си почине, че толкова много е работил… Денонощно бди на стража, следи всички входящи и изходящи потоци от информация, филтрира ги, сортира ги, брани утвържденията си, и т.н.

Време му е малко да си почине!

А докато той си почива, ще поработим с неговите грешки. И като ги отстраним, отново ще го поканим, но тогава той вече няма да има работа за вършене, а съответно, за „добрия“ многолетен стаж ще му бъде предоставена подобаваща пенсия и кът за отдих, някъде там, на края на съзнанието.

Заповядайте да определим и решим вашите проблеми!
И опрелелянето, и решението са в пъти по-лесни, отколкото ни внушава ума. Традициите ни помагат.

Александър Желев
Лично и семейно консултиране
www.jelev.bg

П.с. А его как изглежда човекът с проблемите отстрани, и игрите на ума, които не му дават да ги забележи. Познато, нали? Забавно и тъжно едновременно. Но – каквото такова. Работим с материали на клиента, както се казва в случая… 🙂

Не бъди човека с пирона! Ела да го махнем 🙂

Оригинала на видеото на английски.

Не можах да го намеря на български, но пък го открих на руски, който, за тези, които не знаят – е най-разпространеният диалект на българския:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *